Kim Karhu - medförfattare till Ledarskapsarenan, coach, föreläsare och personlig ledartränare.

Han är en hängiven bokälskare och ledarskapscoach med en passion för att inspirera andra. Han beskriver sig själv som en "bokoman" och läser minst en timme om dagen, en vana han hållit fast vid i många år. "Jag har alltid en Kindle i fickan," säger han. I dagens inlägg kommer vi att dela med oss av hans insikter och erfarenheter från en lång och framgångsrik karriär inom ledarskap och personlig utveckling.

Kim Karhu

Kim Karhu - medförfattare till Ledarskapsarenan, coach, föreläsare och personlig ledartränare.

 

Kim, var började ditt intresse för ledarskap och personlig utveckling? Finns det några specifika böcker eller upplevelser som formade din väg?

Som tonåring blev jag fascinerad av Jonathan Livingstone - Seagull – en metaforisk och allegorisk berättelse om hur vi har större förmågor än vi tror, och vikten av att inte lyssna på alla förståsigpåare runtomkring utan fokusera på att skapa sin egen vision. Mitt intresse för ledarskap grundades ytterligare när jag läste The 7 Habits of Highly Effective People. I unga år arbetade jag inom försäljning, och jag fick ofta feedback från kollegor och chefer om att jag hade en naturlig fallenhet för att tala och inspirera andra. Detta uppmuntrade mig att fördjupa mig mer i ledarskap.

Genom åren har jag coachat många ledare och märkt hur viktigt det är att metodiskt börja med att leda sig själv innan man kan leda andra. Att läsa och ständigt lära mig har varit centralt i min utveckling, och det är något jag försöker förmedla till dem jag arbetar med. Böcker har varit som mentorer för mig, och de har hjälpt mig att förstå och inspirera andra att nå sin fulla potential.

Vad gör Ledarskapsarenan speciell jämfört med andra ledarskapsutbildningar?

Ledarskapsarenan skiljer sig från många andra ledarskapsutbildningar eftersom vi kombinerar teori med praktisk coachning. Studier av McKinsey och andra har visat att traditionell ledarskapsutbildning ofta har mycket låg effekt på långsiktiga resultat. Det vi gör annorlunda är att vi lägger till coachning i utbildningen, vilket gör en verklig skillnad.

För oss handlar det om att omvandla kunskap till verklig kompetens. Vårt skrivna material kombineras med regelbundna möten med en ledartränare, vilket ger en praktisk och direkt effekt – det är som att gå på ett ledarskapsgym. Ledarskapsarenan fungerar på alla nivåer, oavsett om du lyfter lätta eller tunga vikter. Kommunikation mellan ledaren och tränaren anpassas efter deltagarens nivå och kunskap.

Teori och praktik är inte samma sak, och det är därför vår praktiska metod är så effektiv. Genom att kombinera dessa element hjälper vi ledare att inte bara förstå koncepten utan också tillämpa dem i sitt dagliga arbete och skapa verkliga resultat.

Hur kom ni på konceptet Ledarskapsarenan? Vad var inspirationen och processen bakom dess skapande?

Konceptet Ledarskapsarenan tog form när jag kom i kontakt med Anette Runsteen. Vi träffades och upptäckte att vi hade synkade värderingar och gemensamma mål för vad vi ville uppnå med en ledarskapsutbildning. Vi ville skapa något som verkligen gjorde skillnad och inte bara var ytterligare en teoretisk kurs.

Vi insåg snabbt att vår kombination av erfarenhet och insikter kunde skapa en unik plattform för ledarutveckling. Ledarskapsarenan har nu funnits i över tio år, och vi ser redan hur vårt praktiska och coachningsbaserade tillvägagångssätt hjälper ledare att omvandla kunskap till verklig kompetens.

Ser du skillnader i ledarskap idag efter pandemin? Hur har den digitala utvecklingen och nya arbetsformer påverkat ledarskapet?

Ja, pandemin har definitivt förändrat ledarskapet på flera sätt. Vi har sett en stor övergång till digitala och hybrida arbetsformer, påskyndat av teknikutvecklingen. Detta innebär att ledare måste anpassa sig till att leda på distans och hantera de utmaningar som följer med det.

En intressant observation är att medarbetarna ibland har mer kunskap om ledarskap än sina chefer, särskilt de som är ambitiösa och vill växa. Det har blivit nödvändigt att förflytta sig från traditionellt chefskap till ett mer inspirerande ledarskap som fokuserar på empowerment.

En stor utmaning idag är bristen på fokus. Som Daniel Goleman påpekar i sin bok Focus, har vår förmåga att koncentrera oss minskat avsevärt på grund av sociala medier och den konstanta informationsströmmen, vilket ger oss mindre tid för vila och reflektion. Forskning visar att människor är mest fokuserade under sex och tävlingssituationer, men i arbetslivet behöver vi hitta nya sätt att behålla och förbättra vårt fokus.

Unga medarbetare har tillgång till mycket ledarskapsteorier, men de behöver fortfarande träning för att omsätta dessa teorier i praktiken. Dessutom ställer unga människor idag högre krav på sina arbetsgivare. Som arbetsgivare behöver man ha ett annat mindset – vi söker inte bara kompetens, utan också förmågan att leda och inspirera i en digital och snabbt föränderlig värld.

Hur viktigt är utseendet? Hur tycker du att man ska klä sig som ledare idag?

Hur vi klär oss påverkar inte bara hur andra människor uppfattar oss, utan också hur vi känner oss själva. Det tar bara några sekunder att skapa ett första intryck, så det är viktigt att tänka på vad du vill utstråla utan att behöva säga ett ord. Att vara 'dressed for success' handlar inte bara om att se bra ut, utan också om att utstråla energi och självförtroende.

Förr i tiden var det ofta kostym och slips som gällde, men idag är reglerna inte lika strikta. Det är viktigare att känna sig bekväm i vad man har på sig och att det speglar ens personlighet och vad man vill förmedla.

Kläder är en del av kroppsspråket och skickar ut budskap om vem vi är. Därför är det en investering i att skapa en viss känsla och bild, både för dig själv och för andra. Det kan vara mer utmanande idag med färre fasta regler, men det ger också friheten att uttrycka sin egen stil och samtidigt förmedla professionalitet och självförtroende.

Vad ser du som den största utmaningen för ledare de kommande 5-10 åren?

Den största utmaningen framöver för ledare kommer att vara att våga tro på sitt budskap. Historiskt sett har de ledare som haft starka övertygelser ofta varit de mest framgångsrika. I vårt informationssamhälle är vi överväldigade av information men fattiga på känslor. Ledare kommer att behöva ha en klar och tydlig vision och kunna visa vägen som förebilder, vilket kan vara en stor utmaning idag.

Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan att vara snäll och att vara mesig. En snäll ledare har en agenda och vill hjälpa andra att växa och utvecklas. En mesig ledare låter andra ha agendan och hjälper dem bara för att de vill bli hjälpta. Om man inte vet vad man själv vill är det väldigt lätt att gå vilse i dagens värld.

För att navigera framgångsrikt måste ledare veta vad de vill, förstå sina värderingar och mål, och vara klara och tydliga med dem. Att hålla fast vid sina övertygelser och leda med tydlighet och integritet kommer att vara avgörande för att inspirera och leda andra i en tid av ständiga förändringar

Ledarskapsarenan

 
Olle PalmNews